Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gun Administrator foruma
Pridružen/-a: 27.05. 2015, 21:29 Prispevkov: 245 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: 17 Sep 2016 13:37 Naslov sporočila: Plodovi |
|
|
Istrska belica. V dveh dneh je padlo okrog 100litrov dežja na m2 tako da je stanje zelo izboljšalo.
In še ena grignana.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Belica
Pridružen/-a: 19.05. 2016, 18:09 Prispevkov: 137 Kraj: Istra ( okolica Kopra)
|
Objavljeno: 17 Sep 2016 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam opazil kako so se oljke napolnile. Zanimivo kako se je opazilo kako so se veje po dežju povesile.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gun Administrator foruma
Pridružen/-a: 27.05. 2015, 21:29 Prispevkov: 245 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: 27 Sep 2016 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tale dež je res veliko pripomogel.
Kako izbirate zrelost plodov na pravi čas obiranja brez analize. Ali se da kako drugače kot z analizo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Belica
Pridružen/-a: 19.05. 2016, 18:09 Prispevkov: 137 Kraj: Istra ( okolica Kopra)
|
Objavljeno: 28 Sep 2016 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje da se držiš pravila, da je tretina zrelih - to pomeni da ti je sadež polnoma mehek, druga tretina da je sadež napol mehek in tretina še trd. To pravilo, ti da olje najboljšega okusa.
Oljke na senči strani - sever, so običajno nedozorele. Sončna stran - jug pa ti dozorijo.
Stari ljudje so pobirali bistveno kasneje, saj kvaliteta - okus ni toliko zanimal ampak, da so dobili čim več olja
Pozno pobiranje ima manj vode v sadežih in večji procent olja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
štorta Moderator
Pridružen/-a: 29.05. 2015, 21:28 Prispevkov: 157
|
Objavljeno: 28 Sep 2016 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Najverjetneje bom ta vikend pobral štorto za vlaganje. Lansko leto sem jo obral ob istem času in mi je bila vložena čisto v redu. Skoraj vse so se že polovično obarvale in meso se lepo loči od koščice. Mislim, da če bodo premehke, se bodo ob namakanju v vodo še dodatno zmehčale. Ostale sorte smo lani pobirali 24.10., letos najverjetneje ob istem času, možno celo malček prej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Belica
Pridružen/-a: 19.05. 2016, 18:09 Prispevkov: 137 Kraj: Istra ( okolica Kopra)
|
Objavljeno: 29 Sep 2016 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
Za vlaganje so bolj priporočljive bolj trde.
Kakšen postopek uporabljaš za razgrenit oljke in koliko časa jih pripravljaš.
Mogoče napišeš novo temo - vložene oljke... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
histria
Pridružen/-a: 23.02. 2016, 09:20 Prispevkov: 70 Kraj: Koper-capodistria SLOVENIA
|
Objavljeno: 30 Sep 2016 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ja tudi mene zanima o vlaganju,sem bol zelem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gun Administrator foruma
Pridružen/-a: 27.05. 2015, 21:29 Prispevkov: 245 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: 17 Okt 2016 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
O vlaganju je vec napisano v temi Olje v prehrani.
Zanima me nekaj. Ali lahko poberem sedaj skupaj z maurinom istrsko belico ki je nekaj dreves popikanih 40 procentov, oziroma kdaj se pobira predčasno zaradi muhe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
histria
Pridružen/-a: 23.02. 2016, 09:20 Prispevkov: 70 Kraj: Koper-capodistria SLOVENIA
|
Objavljeno: 18 Okt 2016 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem 17.10 pobral netretirano belico ki je dala 14.5%.Bilo je 30%
prebližno popikano a plodovi niso bili gnili ali oksiditani, a bojim se
da po tem deževju je vsak dan zamujen če se ne pobere kjer je napad
muhe bil močan.Kjer so oljke zdrave pa se z obiranjem ne mudi to velja
za belico.Zgodnje sorte pa odvisno od mikro lokacije. Tam kjer je dosti
sonca mislim da je že pravi čas a to vsak presode kakšno kvaliteto in
okus hoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gun Administrator foruma
Pridružen/-a: 27.05. 2015, 21:29 Prispevkov: 245 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: 18 Okt 2016 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
histria je napisal/a: | Jaz sem 17.10 pobral netretirano belico ki je dala 14.5%.Bilo je 30%
prebližno popikano a plodovi niso bili gnili ali oksiditani, a bojim se
da po tem deževju je vsak dan zamujen če se ne pobere kjer je napad
muhe bil močan.Kjer so oljke zdrave pa se z obiranjem ne mudi to velja
za belico.Zgodnje sorte pa odvisno od mikro lokacije. Tam kjer je dosti
sonca mislim da je že pravi čas a to vsak presode kakšno kvaliteto in
okus hoče. |
Ali si belico pobral skupaj z maurinom recimo , ali si jo prav posebaj dal stiskat?
Verjetno dokler ni gnilobe ni kaj dosti razlike v olju ali pač je? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
štorta Moderator
Pridružen/-a: 29.05. 2015, 21:28 Prispevkov: 157
|
Objavljeno: 19 Okt 2016 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ta vikend skoraj zagotovo pobiramo Leccino in Pendolino, z Belico bomo še malo počakali. Vreme napovedano lepo, mislim, da je pravi čas... Muhe skoraj ni bilo, mislim, da so vabe z Nutrelom dobro opravile svoje delo. Ko stisnemo bomo videli, ali smo pravilno ocenili čas trganja, upamo, da bo olje zelo v redu. Takoj po obiranju pa škropljenje proti pavjem očesu, glede na deževno vreme zadnje čase, skoraj obvezno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Belica
Pridružen/-a: 19.05. 2016, 18:09 Prispevkov: 137 Kraj: Istra ( okolica Kopra)
|
Objavljeno: 28 Okt 2016 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Mi začnemo pobirat jutri. Prednost bodo imele ličino in črnica. Potem pa še vse ostalo.
Za naslednjih 10 ni napovedanega dežja. Glede vremena sam najbolj zaupam za naš obalni del italijanom. Sam najraje pogledam na meteo.it za friuli venezia giulia... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gun Administrator foruma
Pridružen/-a: 27.05. 2015, 21:29 Prispevkov: 245 Kraj: Severna Primorska
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 20:32 Naslov sporočila: slana vreme dež oljka |
|
|
Koliko, oziroma kakšno škodo lahko povzroči slana plodovom ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Belica
Pridružen/-a: 19.05. 2016, 18:09 Prispevkov: 137 Kraj: Istra ( okolica Kopra)
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 23:07 Naslov sporočila: |
|
|
Slana pride ko 0°C. Saj še ni tako mrzlo pri vsa.
Nimam še te izkušnje. Če razmišljam naglas bi rekel, da se zgodi isto kakor če daš sadje v zmrzovalnik in ko ga daš nazaj ven in se otali je ena packarija, ker se voda loči od mesa....
Najbrž bi znalo bit isto z oljkami. Sicer pa če misliš pobirat zelo pozno, tudi torkle ne bodo več delale.
Naredi en poskus, vzemi 10 oljk in 5 oljk daj v zmrzovalnik , 5 pa jih daj v hladink in drugi dan daj oboje ven in jih pusti za dve uri da dobijo sobno temperaturo in potem boš videl kaj se zgodi. Zmrzovalniki dosegajo do -20°C, hladilnik pa nekje do 4°C najnižjo temperaturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|